Trouwpak trends herfst / winter '24 en '25

Wedding trends fall winter 2024 / 2025

Wat trek je aan als man of the hour voor jullie magische bruiloft dit najaar? En wat draag je als je te gast bent op een feestelijk event deze herfst of winter? Wij hebben de trouwtrends en de trends voor event wear gespot en helpen je graag op weg.

Kleuren

Een van de eerste vragen die je jezelf stelt wanneer je op zoek gaat naar het, voor jou, perfecte trouwpak is; welke winterkleur of kleuren ga ik dragen? Het winterpalet heeft een hoop te bieden. De trendkleuren zijn diep, warm en rijk. Denk aan bordeaux (burgundy) en diep groen. Wil je voor de gelegenheid nog iets meer shinen, kijk dan eens of een tabac- of brick tint jou staat. Wat daarnaast opvalt is dat de zachte beige tinten die we in de zomer ook veel mochten bewonderen moeiteloos hun weg vinden het najaar in. Wel zien we deze tinten in zachtere materialen maar daarover verderop meer. Ga je voor een klassieke look, dan kan je nooit misgrijpen met een nachtblauw of donkerblauwe outfit. 

 

Materialen

Het kernwoord van dit seizoen is: zacht. We zien de aaibare flannels met kop en schouders uitsteken boven de rest. Maar spannende fluwelen (velvet) jasjes en brede corduroys voor de casual wedding, mogen niet in dit rijtje ontbreken. Kortom, rijke texturen. 

Voor bijna al deze materialen geldt dat onze hoofdzakelijk Italiaanse en Engelse weverijen de vraag naar draagcomfort goed hebben begrepen. Natural stretch, bi-stretch, 4-way stretch of een paar procent elastane geblend door het katoen of wol geven absoluut meer draagcomfort en bewegingsruimte.

Los van de satijnen elementen op een smoking zien we dat de glanzende stoffen het verliezen van de droger en matter ogende materialen met (vaak) wat structuur. De stijgende vraag naar zogenaamde fresco’s, 3-plys (of soms zelfs 4-ply stoffen) is daarvan het bewijs. Met andere woorden; kreukvrije, high twist stoffen met een droge touch die in dit seizoen best een paar gram zwaarder mogen zijn, winnen populariteit. Handig ook om lekker in je koffer te stoppen.

Voor mannen die het op deze spannende dag snel warm krijgen zijn mesh of mock lino stoffen (lid van  de hopsack familie) een fijne keuze. Deze stoffen worden gekenmerkt door hun open weefstructuur. Dit geeft niet alleen de gewenste luchtigheid maar zorgt er ook voor dat de uitstraling van het item minder formeel wordt.

Pak of combi?

Heeft jullie huwelijk, of het feestje waar je voor bent uitgenodigd, een informeel karakter? Kan het niet dandy genoeg? Of zwaait formal en old skool de scepter? Iedere setting is anders en vraagt dus een outfit die daarbij aansluit. Een formele wedding kan vragen om een smoking (waarbij je ook eens na zou mogen denken of een driedelige versie iets voor jou is). Maar niet iedere gastheer of -dame wil de gasten verplichten om in een compleet pak met das te komen. Als de vrijheid er is en je kunt kiezen voor speelse stoffen, waarom dan niet in een mooie combi. Ons advies, zoals gebruikelijk bij combinaties, is om het zwaarder ogende stoffen aan de bovenkant te houden. Neem je dus een jasje van tweed, flanel of corduroy, pak dan een effen broek in een wintergewicht katoen of wol. 

Pasvorm en stijl

Als je het ons vraagt dan melden we op dit vlak goed nieuws. De uber-strakke fits met een enthousiast getailleerd jasje en strakke broekspijpen hebben we achter ons gelaten. We zien een snel stijgende trend naar de comfort- of relaxed-fit. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je jouw adonis postuur (mocht je dat hebben) niet mag accentueren. Laten we voorop stellen dat wij, los van modegrillen en trends, graag zien dat jij je comfortabel voelt in jouw trouwpak (of voor welke outfit dan ook). Dat gezegd hebbende; is het dus goed te weten dat de pakken voor het komende seizoen iets minder dicht op de huid zitten. De silhouetten zijn minder zoals de bekende zandloper. Dit betekent niet dat het meteen een goed idee is om het pak van de vorige generatie aan te trekken (ook al kan het heel speciaal zijn om het pak van je vader te dragen naar je eigen bruiloft). De pasvormen van 2024/2025 mogen dan weliswaar ruimer zijn maar de schouders mogen het lichaam op een natuurlijke manier volgen. Dus met een soft shoulder of unconstructed (geen schoudervullingen).

 

De pasvorm van de broek mag een iets hoger zitdeel hebben. Een broekband van om en nabij 4.5 cm hoog is inmiddels geen uitzondering meer. Maar voel je vooral niet verplicht. Je moet er wel een beetje liefhebber voor zijn om dit te waarderen. Dat geldt ook voor de bandplooi en de omslag. Stijlvolle en originele andere afwerkingen vinden gretiger aftrek. Zoals de extented frontclosing, de side adjusters als spanners op de band waarmee je gelijk die hinderlijke zoektocht naar de juiste riem kunt staken en de dubbel knoops hoge sluiting. Super cool.

 

3-delig

Wat valt nog meer op? Het 3-delige maatpak en de double breasted suit. De opmars van het driedelige trouwpak die te zien was in de afgelopen seizoenen, is niet te stoppen. Het double breasted vestje wint populariteit; net als het contrasterende vestje. Door de waistcoat in een andere stof of kleur uit te voeren creëer je een minder formele outfit. Een klein voordeel; later op de dag als het volume van de muziek omhoog gaat en het jasje gaat uit…. dan ben je nog steeds dressed met je vestje aan. Pretty smart.

 

Double breasted

In de jaren 80 domineerde dit item het straatbeeld bij de mannen en verdween daarna lange tijd. Sinds vorig seizoen is het item ontwaakt uit zijn winterslaap en heel voorzichtig zien we het jasje met de dubbele knopenrij weer een comeback maken. Compleet met brede peak lapels, patch pockets en een broek met enkele- of dubbele bandplooi, omslag en voornoemde side adjusters op de band. Wij worden enthousiast van dit item. We dragen het jasje tegenwoordig open. En we kunnen inmiddels bevestigen dat dit item voor ieder postuur flatterend opgemeten kan worden. Nee, het maakt je niet vierkant. En ja, het is ook leuk wanneer je een kilootje meer met je meedraagt. Laat je eens verrassen door dit item. Wij weten zeker dat je veel complimenten gaat krijgen. 

 

Tuxedo

Deze klassieker is wat ons betreft niet alleen een wardrobe essential voor iedere man; ook zien we de smoking de laatste jaren (en natuurlijk vooral in het fall/winter seizoen) steeds vaker als dresscode voor het huwelijk. Je kunt hierbij niks verkeerd doen met een tijdloze zwarte smoking. Maar als bruidegom mag het misschien iets meer uitgesproken. Een nachtblauwe driedelige smoking met een double breasted vestje is een stijlvol alternatief. Of een bottle green, midnight blue fluwelen jasje met een zwarte wollen broek. Zo geef je jouw outfit net dat beetje extra.

 

Accessoires

We zien bijna een less is more approach op dit vlak. Een pochet en een stijlvolle das zijn nog altijd gangbaar maar de grappige sok, de schoen met bloem, de corsage, de uitbundige manchetknoop met hartjes en de dasspeld; we laten ze voor nu, want zoals we weten beweegt de mode zich in ondoorgrondelijke cicli dus we sluiten niks uit, voor wat het is.

Keeping it clean. Keeping it stylish. 

Chris van Luxemburg