Dresscodes. Alles op een rijtje

Je krijgt een uitnodiging in je brievenbus. Natuurlijk heel leuk, maar wat moet je nou precies met die cryptische dresscode? We zetten de meest old skool en new skool dresscodes voor je op een rij in volgorde Van tenue de ville tot summer chique en van smoking tot cocktail. Vanaf nu sla je de plank niet mis. 

Tenue de ville

Geen vergissing mogelijk. Je draagt een pak met das. Een wit of lichtblauw effen shirt ligt voor de hand. Wordt bij de cocktail dresscode nog een donker pak verwacht; dat is bij tenue de ville inmiddels niet meer noodzakelijk. Sprekende kleuren mogen best. Dit hangt natuurlijk af van de gelegenheid waar je voor wordt uitgenodigd. Een feestelijke setting bied je ruimte om iets meer kleur te dragen. Hou het stijlvol als we je een beetje mogen sturen hierin. Er wordt niet verwacht dat je in het knalgeel, fel rood of appeltjes groen komt. Frisse blauwtinten met een wit shirt en een sprekende das of een pale green pak met een beige das in het voorjaar. Of een warme aardetint of burgunday met een burned orange das op een lichtblauw overhemd in het najaar.

Word je verwacht op een stemmige gelegenheid dan zijn donkere pakken een verstandige keuze. Donkerblauw, antraciet liggen dan voor de hand. Draag er een ingetogen das bij.

Bij tenue de ville wordt liefst een dress schoen gedragen. In het voorjaar wordt vaak gedacht aan een loafer of ander soort instapper. In het najaar kan een fijne brooks schoen, een klassieke oxford of derby gedragen worden. Bij een donkerblauwe outfit kan zowel een zwarte als een donker bruine schoen gestyled worden. Een lichtblauw pak kan het best een lichtere schoen (bijvoorbeeld een beige) gedragen worden.

Dassen die bij deze outfit een must zijn, mogen best kleurrijk zijn voor een vrolijke gelegenheid. Tip: maak het niet clownesk. Een frisse contrasterende kleur eventueel met een subtiel patroon zoals een block stripe, polka dot of paisley mogen best. 

Smart Casual

Smart casual is een stapje omhoog van casual en een veel voorkomende dresscode bij informele bijeenkomsten, diners of borrels. 

Combineer een nette broek (zoals een chino) met een overhemd of een nette polo. Een blazer kan optioneel zijn voor een extra stijlvolle touch. Vermijd sneakers, en ga in plaats daarvan voor nette leren schoenen of loafers.

Casual

Kort door de bocht; as you wish.... Jeans, chino’s of korte broeken, gecombineerd met een t-shirt, polo of casual overhemd. Sneakers, loafers of boots zijn prima schoeisel opties. Casual wil niet zeggen slordig of onverzorgd. Zorg ervoor dat je kleding schoon en goed passend is, ook al is de dresscode casual. Vermijd verwassen t-shirts of gescheurde jeans, tenzij dat echt de look is waar je voor gaat.

Bij twijfel; wat ons betreft is het vrijwel altijd beter om iets meer overdressed (als dat bestaat) te zijn dan under dressed.

Business Casual

Deze dresscode biedt veel ruimte. Laat je hierbij leiden door de setting waar je het gaat dragen. Een pak is een optie maar dan niet meteen met een overhemd en das. Een goed t-shirt is een optie als het warmer is. Een coltrui op de koudere dagen. Een combinatie pak ligt ook voor de hand. Hierbij zijn broek en jasje verschillend maar matchen vanzelfsprekend wel met elkaar. Een paar usual suspects: grijze dress pants met een navy sport coat over een gestreept shirt zonder das. En daaronder een bruine suède monk strap schoen. Of de katoenen broek in beige met een blauwe blazer met een platte witte sneaker en een polo.

Business Formal

​​Bij business formal draait alles om professionele en nette kleding. Deze dresscode wordt vaak gevraagd bij belangrijke meetings, sollicitaties of formele zakelijke evenementen. Een tweedelig pak is the way to go. Als je het veilig wenst te spelen dan ga je voor donkere tinten. Donkerblauw of midden- tot donker grijs zijn altijd een goed idee. Laat de outfit niet teveel afleiden van de inhoud. Een gestreken overhemd met een das horen ook bij deze dresscode. Maak de outfit af met verzorgde schoenen. Een derby, oxford of (bij warmer weer) een penny loafer .

Cocktail voor het feestelijke event

Cocktail is vaak de dresscode bij feestelijke events zoals bruiloften, feestjes of recepties. Het doel is een feestelijke en stijlvolle uitstraling, zonder dat het te formeel wordt.

Officieel hoort hierbij een (donker) pak met een stijlvol overhemd en een das. Dit is het moment om te experimenteren met kleur en patronen. Een das met een subtiel patroon of een pak met een lichte textuur kan een uitstekende keuze zijn. Een vrolijk pochet kan geen kwaad.

Summer chique

Deze dresscode valt niet in het rijtje "officiële dresscodes” maar prijkt steeds vaker op de uitnodiging en zorgt soms voor verwarring. Uit ervaring weten wij inmiddels dat de hosts jou veel vrijheid willen bieden en je niet willen verplichten om je te confirmeren aan ingewikkelde dresscodes. Tegelijkertijd willen ze wel graag zien dat je aandacht hebt geschonken aan je ensemble. “Summer” zegt: lichte, frisse, vrolijke tinten. "chique" zegt: een tweedelig pak is absoluut geen must maar een informeel linnen pak of een jasje met een katoenen broek zijn goede opties. Style ze met een feestelijk pochet, een leuke bretel en loafers of slip-ons; ze behoren allemaal tot de mogelijkheden.

Naast summer chique kiezen gastheren en -dames ook voor termen als: festival chique of feestelijk.

Black tie

Een smoking met een wit smokinghemd, een zwarte vlinderdas en zwarte lakschoenen. Een bijpassend wit pochet en manchetknopen geven de finishing touch. Bij de black tie mag zowel een zwarte als een nachtblauwe tuxedo gedragen worden. Wanneer voor de blauwe smoking gekozen wordt, style je deze ook af met een nachtblauwe strik. Het overhemd kan met studs gesloten worden of kan een blinde sluiting hebben. Het horloge mag je thuislaten bij deze outfit.

De andere tux

Een klassieke smoking is van zwart wol met zwart zijde. Qua model draait alles om zo min mogelijk van de constructie te zien daarom zit een galon op de broek over de naad en heeft een smoking geen topstitching). Maar wat als je dat te gewoontjes vindt? Het vergt een beetje durf, maar smokings kunnen van heel spannende materialen gemaakt worden. Denk bijvoorbeeld aan een smoking in nachtblauw flanel, zwart corduroy of bordeaux wol met mohair. Als je het model en de stijlopties dicht bij de basis houdt, ben je vrijer om te experimenteren met de stof.

Het cocktail jasje

Een klassieke dinner jacket wordt doorgaans gemaakt van donker fluweel (velvet), maar ook hier mag je best van het veel bewandelde pad afwijken. De cocktail jacket is een slag nonchalanter. Natuurlijk kan je dicht bij de basis blijven, Het is nog altijd fluweel, en er zit zwart zijde op, maar met een sprekende groene, oranje of bruine versie steel je tussen de reguliere smokings altijd de show.

White Tie

White tie of rokkostuum is de meest formele dresscode en komt zelden voor buiten koninklijke evenementen of zeer formele gala's. Je draagt een zwart rokkostuum, bestaande uit een zwart jasje met slippen (een zogenaamde tail coat of rokjas), een overhemd met een piqué voorkant en de speciale vadermoordenaar boord. Daarbij een witte vlinderdas en een wit of bijna wit vest. De broek heeft meestal satijnen zijstrepen en wordt meestal gedragen met zwarte lakschoenen.

En zo ben je helemaal op de hoogte. Interesse in een van deze looks? Boek hier een afspraak.

Chris van Luxemburg